Αρχική Σελίδα »

Διαταραχές Ύπνου – Αϋπνία

Ορισμός : Οι διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία σχετική με τον ύπνο. Πιο συγκεκριμένα δυσκολία στο να κοιμηθεί κάποιος, να κοιμάται σε ακατάλληλες ώρες, υπερυπνία, ή και μη φυσιολογικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Βασικές Κατηγορίες Διαταραχών Ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου, σύμφωνα με το DSM IV–TR , χωρίζονται σε 4 μεγάλους τομείς, ανάλογα με την αιτιολογία τους:

 • Κύριες διαταραχές ύπνου (δεν σχετίζονται με τις αιτιολογίες των υπόλοιπων 3 κατηγοριών)
  • Dysomnias: Χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην χρονική διάρκεια, την ποιότητα, αλλά και την ώρα που ένα άτομο κοιμάται
  • Parasomnia: Χαρακτηρίζονται από ανώμαλες συμπεριφορές ή φυσιολογικής φύσεως γεγονότα που σχετίζονται με τον ύπνο, τα συγκεκριμένα στάδια του ύπνου και τις εναλλαγές ύπνου – ξύπνιου
 • Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με ψυχοπαθολογία : Οι διαταραχές ύπνου έρχονται ως αποτέλεσμα της ψυχοπαθολογίας.
 • Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με κλινικά προβλήματα : Οι διαταραχές ύπνου έρχονται ως αποτέλεσμα των διαταραχών στην υγεία του ατόμου, οι οποίες πιθανώς επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου – ξύπνιου
 • Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με χρήση ουσιών : Οι διαταραχές ύπνου ως αποτέλσμα χρήσης ουσιών (καφεΐνη, φάρμακα κτλ)

Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαταραχές ύπνου τις οποίες μπορούμε να τις χωρίσουμε, ανάλογα με τη φύση τους, σε 4 βασικές κατηγορίες:

 • Δυσκολία στο να κοιμηθεί και να παραμείνει κοιμισμένος
 • Δυσκολία στο να παραμείνει ξύπνιος
 • Δυσκολία να ακολουθήσει ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου
 • Προβληματικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου

Αϋπνία

Το βασικό στοιχείο της “ Κύριας Αϋπνίας ” (Primary Insomnia) είναι τα παράπονα για δυσκολίες κάποιου να μπορέσει κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος ή μη αναζωογονητικό ύπνο για τουλάχιστον έναν μήνα, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνική, επαγγελματική ή άλλη περιοχή της καθημερινότητας του ατόμου. Τα προβλήματα ύπνου δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα με άλλη διαταραχή του ύπνου ή άλλη ψυχοπαθολογία και δεν αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της κατάχρησης ουσιών ή άλλου σωματικού προβλήματος υγείας.

Η αϋπνία είναι μία διαταραχή που ανήκει στην κατηγορία που το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί και περιλαμβάνει οποιονδήποτε συνδυασμό των πιο κάτω συμπεριφορών:

 • Δυσκολία στο να κοιμηθεί κανείς, να παραμείνει κοιμισμένος
 • Διακοπτόμενος ύπνος
 • Ξύπνημα στις πολύ πρωινές ώρες

Διαγνωστικά Κριτήρια DSM

 1. Παράπονα για δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένο ή για μη αναζωογονητικό ύπνο, για τουλάχιστον 1 μήνα
 2. Η διαταραχή του ύπνου προκαλεί προβλήματα στην κοινωνική, επαγγελματική ή άλλη περιοχή της καθημερινότητας του ατόμου
 3. Η διαταραχή δεν συμβαίνει ταυτόχρονα με τις διαταραχές της Ναρκοληψίας, των Διαταραχών ύπνου σχετιζόμενων με την Αναπνοή, της Διαταραχής των Κιρκαδιανών Ρυθμών, ή της Parasomnia
 4. Η διαταραχή δεν συμβαίνει ταυτόχρονα με κάποια άλλη ψυχοπαθολογική διαταραχή (Μείζον Καταθλιπτικό Επεισόδιο, Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή, κτλ)
 5. Η διαταραχή του ύπνου δεν είναι αποτέλεσμα χρήσης ουσιών.

Τα επεισόδια αϋπνίας μπορεί να είναι προσωρινά, βραχυπρόθεσμα (2-3 εβδομάδες) ή χρόνια. Η αϋπνία είναι η συχνότερη από τις διαταραχές ύπνου η οποία συμβαίνει περιστασιακά στο 35% του πληθυσμού και χρόνια στο 15% των ενηλίκων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο συχνά αϋπνία από τους άνδρες και η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία. Ξεκινάει συνήθως στην ενηλικίωση ή στη μέση ηλικία, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές έρευνες δείχνουν ότι κακές συμπεριφορές ύπνου παρουσιάζονται ήδη από την παιδική ηλικία. Σίγουρα η αϋπνία είναι ένα σημαντικό και ιδιαίτερα εκτεταμένο πρόβλημα.

Αιτίες πρόκλησης αϋπνίας
Ψυχολογικοί παράγοντες
Στρεσογόννες καταστάσεις, όπως μια εξέταση, δυσκολίες στις σχέσεις συχνά προκαλούν διαταραχές ύπνου. Ένας άλλος παράγοντας είναι η σύνδεση του υπνοδωματίου, του κρεβατιού και της ρουτίνας που ακολουθεί κάποιος πριν πάει για ύπνο, λόγω ύπαρξης ενός στρεσογόννου παράγοντα (όπως η εξέταση). Ακόμα και αν φύγει ο στρεσογόννος παράγοντας (η εξέταση) οι δυσκολίες στον ύπνο παραμένουν, καθώς έχει γίνει ήδη η σύνδεση. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Ακόμα και σκέψεις οι οποίες δεν αφορούν τον ύπνο, όπως μελλοντικά σχέδια, “brainstorming”, ή η αναπόληση των γεγονότων της ημέρας που πέρασε είναι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αϋπνίας.

Ψυχοπαθολογία
Η αϋπνία συχνά σχετίζεται με κάποιο βαθμό ψυχοπαθολογίας, όπως η ύπαρξη δυσθυμίας, ή αγχωδών διαταραχών. Ακόμη οι έρευνες δεν έχουν δείξει ξεκάθαρα τη συσχέτιση μεταξύ της αϋπνίας και της ψυχοπαθολογίας.

Κακές συνθήκες ύπνου
Ο όρος αυτός αναφέρεται στις καθημερινές δραστηριότητες και συνθήκες που δεν βοηθούν την διατήρηση ενός καλού επιπέδου στον ύπνο. Παραδείγματα αποτελούν οι μικρής διάρκειας ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι υπερβολικές ώρες στο κρεβάτι, ακανόνιστο ωράριο ύπνου, παθητικότητα, χρήση ουσιών που δεν βοηθούν τον ύπνο, όπως καφεϊνη, σωματική άσκηση πριν τον ύπνο, ένα κακό περιβάλλον ύπνου (π.χ. κακό κρεβάτι, άβολο μαξιλάρι, κακές συνθήκες φωτισμού κτλ)

Ηλικία
Στους μεγαλύτερους ενήλικες παρουσιάζονται πιο συχνά προβλήματα με τον ύπνο, παρά στις μικρότερες ηλικίες (οι ηλικωμένοι καταναλώνουν πολλά υπνωτικά ,4 φορές περισσότερα από τους μεσήλικες). Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη εάν η γήρανση σχετίζεται με την παρουσίαση διαταραχών ύπνου ή εάν η αλλαγή των συνηθειών του ύπνου είναι φυσιολογική μέσα στα πλαίσια της τρίτης ηλικίας.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Διαβάστε επίσης...

Ετικέτες: ,

18 Σχόλια »

 • chikamaru777 :

  προσφατα προμηθευτηκα τα χάπια cyclamax, τα οποία πωλούνται χωρις ιατρικη συνταγη. Κατά πόσο ειναι αθωα ;

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • (author) :

  Φίλε chikamaru777, δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω ο ίδιος στο ερώτημά σου, καθώς δεν είναι της ειδικότητάς μου και θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου να κάνω κάτι τέτοιο.

  Παρόλα αυτά μπορείς να βρεις κάποιες πληροφορίες για το Cyclamax

  Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, ίσως θα μπορούσες να ρωτήσεις στο forum του e-psychology.gr

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • elpida :

  εχω το εξης προβλημα: Στον υπνο μου μουγκριζω τους τελευταιους μηνεσ πολυ και μαλλον κατι βραδυ. χωρισ να βλεπω κατι περίεργο στο ονειρο μου. ακομα και φορες που παει να με παρει ο υπνος καταλαβαινω οτι ξεκιναω εναν περιεργο μονοτονο συνεχομενο ηχο. Επισης εχει τυχει να με εχουν ξυπνησει μεσα στον υπνο μου αλλα να ειμαι ψιλοκοιμισμενη και να νομιζω οτι μιλαω σε αυτον που με ξυπνησε αλλά στην πραγματικότητα να βγαζω παλυ τον ιδιο ηχο(μμμμμμ και οχι σαν την αγελαδα. ενα μονοτονο ηχο που περιεχει και μια βραχναδα στον τροπο που παραγεται).υπαρχει καποιος να μου πει γιατι το εχω παθει αυτο και τι να κανω??

  Αξιολόγηση: Thumb up 1 Thumb down 1

 • astor :

  elpida exo akrivos to idio provlima alla den ksero tipota gia auto. mipos emathes kati esi?

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • ntina :

  exei edw k 2-3 vdomades pou enw eimai kourasmeni k 8elw na koimi8w dn me pairnei o upnos..exei tuxei malista na koimamai tis prwines wres p.x apo tis 6 to prwi mexri tis 8 to prwi h’ apo tis 3 to brady mexri tis 2 i wra to mesimeri kai kata tin diarkeia tou upnou allazw sunexeia pleures. eimai apisteyta e3antlimeni apo olo auto!

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • vasw :

  edw k treis mhnes de doulevw katholou k eimai poly ksekourasth.parolayta den exw koimhthei fysiologika oute mia mera!koimamai stis 9 to prwi ews tis 6 to apogevma!exw 3 meres pou epiasa douleia k de mporw na koimhthw!to wrario ths douleias einai 8-16 k exw koimhthei synolika 6 wres se 3 eikositetrawra!fysika pinw pollous kafedes alla panta epina!ayto poy ftaiei einai nomizw pws fovamai mhpws mpei kapoios sto spiti thn wra pou koimamai!yparxei lysh se ayto;;

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • athina :

  prin ena mina peripou gia mia vdomada dn koimomoun katholou…pragmatika..eniotha eksantlimeni ap olo auto omos dn mporousa n koimitho…imoun 7 meres me to polu 10 ores ipno… eutixos perase auto…arxisa na koimamai…oxi kanonika kai se perierges ores alla siga siga ksanavrika ton ipno mou… omos simbainei pali kati paromoio..niotho kourasmeni….k varia t matia mou kai parola auta dn mporo n koimitho prin tis 4 to bradi k ksipano noris to proi logo mathimaton… den ksero ti simvainei omos olo auto me aposuntonizei kai m vgazei ap t programma m… ((

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Μήπως είναι λόγω του άγχους των εξετάσεων; Από ότι κατάλαβα είσαι φοιτήτρια. Εφόσον τα συμπτώματα άρχισαν να εμφανίζονται ξαφνικά σε εκείνη την περίοδο, λογικά τα αίτια θα σχετίζονται με την ψυχολογική σου κατάσταση σε εκείνη την περίοδο. Γενικά, μήπως υπάρχει κάτι που να σε απασχολεί;

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • giota :

  Με βάση το παραπάνω κείμενο, μάλλον πάσχω από χρόνια πλέον διαταραχή ύπνου που ωφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Πάντα υπάρχει κάτι μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που με απασχολεί κ δε μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι όταν ξαπλώνω για να κοιμηθώ.

  Από μικρή πριν από σημαντικά γεγονότα δε κοιμόμουν καθόλου όλο το βράδυ από την αγωνία για την επόμενη μέρα. Δεν είχα ποτέ σταθερό ωράριο στον ύπνο μου και αυτό μου δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν εργαζόμουν και έπρεπε να κοιμάμαι και να ξυπνάω νωρίς. Τότε ξεκίνησα να μένω νύχτες ολόκληρες ξύνια χωρίς ώρα ύνπου. Το αποκορύφωμα δε ήρθε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου φέτος σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπου πέρασα πάποιες φορές πάνω από δύο 24ωρα εντελώς άυπνη κατά την προετοιμασία των εξετάσεων κ χρειάστηκε να μου χορηγηθούν υπνοτικά χάπια.

  Η κατάσταση αυτή επιρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή μου σε προσωπικό επίπεδο αλλά κυρίως σε επαγγελματιό, καθώς μειώνει σημαντικά την αποδοτικότετα μου. Πώς μπορώ να αντιμετοπίσω αυτό το θέμα?

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Πέραν των ψυχολογικών παραγόντων θα πρέπει να κοιτάξεις και τους βιολογικούς. Μπορεί για παράδειγμα κάποιο πρόβλημα π.χ. στον θυρεοειδή αδένα να σου δημιουργεί όλη αυτή την ψυχική αναστάτωση η οποία στην περίπτωσή σου δημιουργεί πρόβλημα και στον ύπνο. Έχεις κάνει αιματολογικές ή νευρολογικές εξετάσεις; Πριν φτάσεις στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην ψυχολογία σου θα πρέπει να δεις και τον βαθμό στον οποίο κάποιοι βιολογικοί παράγοντες επιβαρύνουν την κατάσταση. Καταπολεμώντας αυτούς, θα μπορέσεις να βοηθηθείς να καταπολεμήσεις και τους ψυχολογικούς.

  Σε γενικές γραμμές πάντως, όσον αφορά την ψυχολογία, θα πρέπει να εστιάσεις στην πηγή του προβλήματος, η οποία από ότι φαίνεται είναι το άγχος σε σημαντικές περιόδους της ζωής σου. Που μπορεί να οφείλεται αυτό το άγχος; Ίσως σε ελλειπή ασφάλεια στο περιβάλλον σου; Ίσως είναι θέμα αυτοπεποίθησης; Μήπως φταίει η οπτική γωνία από την οποία βλέπεις τα γεγονότα; Μερικές συναντήσεις με έναν ψυχοθεραπευτή νομίζω θα σε βοηθήσει να ψάξεις βαθύτερα το θέμα.

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Μαριος :

  Τον τελευταιο καιρο εχω προβλημα με τον υπνο. Θεωρω πως ειναι καθαρα ψυχολογικο καθως ειχα προβληματα με την κοπελα μου και χωρισα σημερα. Αυτο ομως εχει συμβει και αλλες φορες στο παρελθον οπως π.χ. Πανελληνιες εξετασεις. Το κυριο προβλημα ειναι πως επειδη βρισκομαι σε πολυ δυσκολη ψυχολογικη κατασταση “φοβαμαι” να παω για υπνο και οταν τελικα το αποφασισω εννοειται πως δεν μπορω να κοιμηθω. Νιωθω οτι βρισκομαι σε εναν φαυλο κυκλο και ο μονος τροπος λυσης που εχω βρει ειναι να ξαπλωνω μονο οταν ειμαι παρα πολυ εξαντλημενος σε σημειο που δεν μπορω να σκεφτομαι και πολλα πολλα. Ξερω πως αυτη η λυση ειναι ακραια και δεν μου επιτρεπει να εχω μια φυσιολογικη ζωη. Τι μπορω να κανω για αυτο;

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Γειά σου Μάριε,
  Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά λόγω διακοπών δεν παρακολουθούσα το e-mail μου και το blog την τελευταία εβδομάδα. Έτσι όπως μου περιγράφεις το πρόβλημα, φαίνεται πως είναι καθαρά ψυχολογικό και άμεσα σχετιζόμενο με το άγχος. Φαντάζομαι πως το άγχος που αναφέρεις σου προκαλεί προβλήματα και σε άλλους τομείς πέρα από τον ύπνο. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους είναι να βρεις την πηγή του και να μπορέσεις να δεις τα προβλήματά σου από μια άλλη οπτική γωνία, ίσως πιο καθαρή.

  Κάθε πρόβλημα έχει ορισμένες διαστάσεις. Μερικές φορές τα προβλήματά μας είναι μεγάλα και δυσεπίλετα και άλλες μικρά και λιγότερο σημαντικά. Το θέμα είναι πως ως εγωιστικά όντα συνήθως τείνουμε να πιστεύουμε πως τα δικά μας θέματα είναι πολύ μεγάλα και δύσκολα σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι υπόλοιποι. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μεγέθυνση των προβλημάτων μας και η είσοδος στον φαύλο κύκλο που πολύ σωστά ανέφερες.

  Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το άτομό σου, αλλά σε πρώτη φάση θα πρότεινα να προσπαθήσεις να αναλύσεις την κατάσταση που αντιμετωπίζεις (σχέση, εργασία ή οτιδήποτε άλλο) και να τη δεις στην αντικειμενική της διάσταση. Μια συζήτηση με κοντινούς φίλους θα βοηθούσε. Από εκεί και πέρα, εάν δεις ότι το άγχος επιμένει να σε ενοχλεί σε σημαντικό βαθμό (π.χ. για μια περίοδο 1-2 μηνών), τότε δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να πας σε κάποιον σύμβουλο-ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή (π.χ. συμβουλευτικό ψυχολόγο ή κλινικό ψυχολόγο) και να κάνετε μερικές συναντήσεις. Σίγουρα η βοήθεια και η καθοδήγηση κάποιου ειδικού είναι πολύ χρήσιμη από ένα σημείο και μετά.

  Εύχομαι να ξεπεράσεις τα όποια θέματα αντιμετωπίζεις γρήγορα και ανώδυνα. Μη ξεχνάς πως κάθε εμπόδιο είναι για καλό. Βγαίνουμε πιο δυνατοί και πιο έμπειροι κάθε φορά που δίνουμε μάχη, ακόμη και αν τύχει να τραυματιστούμε κατά τη διάρκειά της.

  Αξιολόγηση: Thumb up 2 Thumb down 0

 • ΧΡΗΣΤΟΣ :

  ΓΕΙΑ…..ΕΧΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΦΟΥ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΥΠΝΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΗΚΟΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΩ ΤΙΣ ΒΟΛΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΤΑΣ….Η ΑΝ ΜΕ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΕΧΩ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ.ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗ ΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΥΠΝΩ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΕΙΑ….

  Αξιολόγηση: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Γεια σου Χρήστο,

  Φαντάζομαι ότι εφόσον έχεις το πρόβλημα για τόσα πολλά χρόνια, έχεις πάει ήδη σε κάποιον γιατρό ή σε κάποιο εργαστήρι ύπνου. Εάν όχι, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα σε συμβούλευα να κάνεις, καθώς το πρόβλημα -κατά πάσα πιθανότητα- είναι βιολογικό και πιθανόν να αντιμετωπίζεται με κάποια φαρμακοθεραπεία (ίσως και χρόνια).

  Εάν ενδιαφέρεσαι για κάποια εναλλακτική -συμπληρωματική της φαρμακοθεραπείας- αντιμετώπιση, τότε θα μπορούσες να παρακολουθήσεις κάποιες συναντήσεις τεχνικών χαλάρωσης. Για να βρεις τέτοιες συναντήσεις στην πόλη/περιοχή σου καλύτερα θα ήταν να ρωτήσεις κάποιον ειδικό εκεί (π.χ. ψυχοθεραπευτή, γιατρό, κέντρο υγείας κτλ)

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • xristos :

  kalispera.exw to exis provlima.me to pou me pernei o ipnos elaxista deuterolepta meta xipnaw.exw anixta ta matia m ala den mporw na kounithw katholou.kounaw elaxista ta akra m.episis den mporw na anixw oute to stoma m polu me apotelesma na min anapnew aneta.ayto olo simbenei spania kai krataei sinithos 1`.m fenete poli paraxeno giati den eixa pote provlima me ton ipno.simbenei ta 2 teleytea xronia

  Αξιολόγηση: Thumb up 1 Thumb down 0

 • ΓΙΩΡΓΟΣ :

  Καλησπερα σας.Θα ηθελα να σας ρωτησω,αν και κατα ποσο το ροχαλητο αλλα και να παραμιλας στον υπνο σου ειναι προβλημα, και αν μπορει να διορθωθη και πως.Τι πρεπει να κανω,και τι δεν πρεπει για να εχω εναν ηρεμο, χορταστικο,και πραγματικα ξεκουραστο υπνο.θα ηθελα να σας πω και κατι αλλο που παρατηρησα οταν κοιμαμε,οτι καμια φορα εχω αποτομα στιγμιαια τεντοματα του σωματος μου και δεν ξερω που οφειλετε.θα με βοηθουσατε πολυ με την απαντηση σας.Σας ευχαριστω.

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Το ροχαλητό και το παραμιλητό μπορούν πράγματι να είναι προβλήματα, αλλά αυτό εξαρτάται από την έντασή τους και τις δυσκολίες που δημιουργούν σε εσένα ή/και στους γύρω σου. Εάν κοιμάσαι και το πρωί νιώθεις ξεκούραστος, τότε δεν βρίσκω το λόγο να ανησυχείς ιδιαίτερα. Το ροχαλητό μπορεί κάλλιστα να οφείλεται σε κάποιους σωματικούς λόγους (π.χ. “κρεατάκια”, κακή στάση σώματος κ.α.). Το παραμιλητό από την άλλη είναι αποτέλεσμα έντασης. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες πηγές, όπως είναι το άγχος, οι κακές συνθήκες περιβάλλοντος κατά τον ύπνο που δεν αφήνουν τον εγκέφαλό σου να “κοιμηθεί” και τον κρατάνε σε εγρήγορση (π.χ. πολλά φώτα, θορυβώδες περιβάλλον κ.α.).

  Η καλύτερη συμβουλή σε πρώτο επίπεδο είναι απλά να προσπαθείς το περιβάλλον στο οποίο κοιμάσαι να είναι όσο τον δυνατόν πιο κατάλληλο. Ελάχιστο ή και καθόλου φως, αποφυγή θορύβων, αποφυγή βαριών φαγητών πριν τον ύπνο, όχι καφέδες και λοιπά διεγερτικά πριν τον ύπνο και προσπάθεια να έχεις τουλάχιστον 6-7 γεμάτες ώρες ύπνου, είναι μερικές από τις πρακτικές συμβουλές που θα μπορούσα να σου δώσω. Από την άλλη, εάν τα προβλήματα με τον ύπνο οφείλονται στο άγχος, εννοείται πως πρέπει να βρεις την αιτία του άγχους και να την καταπολεμήσεις.

  Το τέντωμα των άκρων είναι κάτι φυσιολογικό, εκτός πια και αν ο βαθμός και η συχνότητα με την οποία παρουσιάζεται είναι μεγάλη. Και εγώ το παθαίνω αυτό μερικές φορές. Οφείλεται ακριβώς στους ίδιους λόγους που ανέφερα και πιο πάνω. Για λεπτομέρειες ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.islandnet.com/~yesmag/Questions/sleep.html

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • celina :

  kalispera sas. to agori mou pisteuw pws pasxei(an mporei n t pei kapoios etsi ) apo to basiko stoixeio ts kurias aipnias omws t pragmata gia mena einai pio periploka.. edw k peripou enan mina eixame mia entasi sti sxesi mas i opoia ap oti katalabainw k einai fusiko ton anxose k ton stenaxwrise polu.douleuei s mia douleia p t mono p t prosferei einai t xrhmta k gi auto t logo menei.i douleia auti dustuxws einai nuxta k gi auto opws einai fusiko prospathei na anaplirwsei ton upno t t mera omws edw k perirpou 1 1/2 bdomada auto allaxe.enw koimotan 8h9 t prwi k xupnouse kata ts 4 twra koimatai 8h9 k xupnaei 2 k meta xanakoimatai 7 gia n fugei 10…autos o upnos tn lepw dn t einai arketos k sxedon kathe mera mallonoume gi auto..blepw pws einai kourasmenos k tn lupamai gt t prwi kata ts 5 pigainei dromologia k metaferei pragmata me autokinito k anisixw!!! t exei fugei t amaxi epeidi koimithike 3 fores!!!!!!!!!!den xerw pleon ti n kanw…anisixw gi auton kathe mera olo k pio polu k otan t t lew i apantisi t einai dn xreiazetai….nomizw pws xreiazomai mia sumbouli

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

Σχολιάστε!

Additional comments powered by BackType