Αρχική Σελίδα »

Αυνανισμός: πόσοι και ποιοι το κάνουν;

Ο αυνανισμός είναι ένα από τα σεξουαλικά θέματα τα οποία αποφεύγονται τόσο στις συζητήσεις όσο και στην επιστημονική έρευνα. Ο κύριος λόγος που ο αυνανισμός δεν αναφέρεται στις συζητήσεις μας είναι φυσικά πως ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των προσωπικών σεξουαλικών επιλογών/προτιμήσεων οι οποίες είναι από μόνες τους ένα απαγορευμένο θέμα συζήτησης. Η φύση του θέματος όμως το κατέστησε και απαγορευμένο ακόμη και για την επιστημονική έρευνα, καθώς είναι δύσκολο να αποσπάσει κανείς σαφή και αξιόπιστα δεδομένα για τον αυνανισμό όταν όλοι προτιμούν να μην μιλάνε γι’ αυτόν.

Μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ [ 1 ] [ 2 ] προσπάθησε να βγάλει κάποια στατιστικά σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ατόμων που αυτοϊκανοποιούνται. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-60 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την σωματική και ψυχική τους υγεία ανάμεσα στα οποία υπήρχε και η ερώτηση “Πόσο συχνά αυνανιστήκατε τον τευλευταίο χρόνο;”. Τα αποτελέσματά της έδειξαν πως το 38% των γυναικών της έρευνας αυνανίστηκε τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το αντίστοιχο για τους άνδρες ήταν 61%.

Αυτά τα νούμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί πως αντικατοπτρίζουν επακριβώς την πραγματικότητα καθώς τα άτομα απαντούσαν απευθείας σε κάποιον πειραματιστή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες πολλοί συμμετέχοντες απλά να ντράπηκαν να πουν την αλήθεια. Παρόλα αυτά, η έρευνα αυτή είναι μια καλή βάση για να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικα με τον αυνανισμό.

Πέραν από το πόσο συχνά αυνανίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά στην ηλικία έναρξης του αυνανισμού. Συγκεκριμένα, οι άνδρες αρχίζουν τον αυνανισμό ήδη από την ηλικία των 18 ετών και συνεχίζουν με παρόμοιες συχνότητες έως και την ηλικία των 50, οπότε και η συχνότητα αυνανισμού μειώνεται αισθητά. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες βρέθηκε πως αργούν περισσότερο να πειραματιστούν με τον αυνανισμό και τον σταματάνε πιο γρήγορα. Η ηλικία έναρξης για τις γυναίκες ήταν τα 20 χρόνια και λήξης τα 40. Μετά τα 40 η συχνότητα αυνανισμών μειώνεται κατακόρυφα.

Αναλύοντας το κοινωνικο προφίλ όσων απάντησαν πως αυνανίζονται, ορισμένοι θα εκπλαγούν, καθώς βρέθηκε πως το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι πειραματισμοί την ώρα της ερωτικής πράξης, αλλά και ο αριθμός των σεξουαλικών σχέσεων που έχει κάνει κάποιος στη ζωή του σχετίζονται θετικά με τον αυνανισμό. Με άλλα λόγια όσο πιο μεγάλες τιμές παίρνουν οι παράγοντες αυτοί, τόσο πιο συχνός είναι και ο αυνανισμός. Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική, σύμφωνα με την οποία όσοι αυνανίζονται είναι μάλλον άτομα χαμηλού κοινωνικού επιπέδου που είτε δεν μπορούν να εμπλακούν σε σεξουαλικές σχέσεις, είτε ντρέπονται να πειραματιστούν με το ταίρι τους.

Μέσα στα πλαίσια των παραπάνω ευρημάτων μπορούμε να κατανοήσουμε τον αυνανισμό ως ένα ακόμη ερωτικό παιχνίδι που δεν υποκαθιστά την ερωτική πράξη, αλλά την συμπληρώνει. Βεβαίως όλα αυτά ισχύουν μέσα στα πλαίσια του μέτρου και σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άτομα που αυνανίζονται γιατί φοβούνται να αναζητήσουν έναν ερωτικό σύντροφο ή για να αποκαταστήσουν την χαμένη σεξουαλική τους ζωή. Αυτή η κατηγορία φυσικά και υπάρχει, αλλά φαίνεται πως πρόκειται για μειοψηφία.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Πηγές / Περισσότερες Πληροφορίες
 1. Das, A. (2007). “Masturbation in the United States,” Journal of Sex and Marital Therapy 33(4): 301-317 [ ]
 2. Castleman, M. “How Common is Masturbation, Really?” Psychology Today [ ]

Διαβάστε επίσης...

Ετικέτες: , ,

15 Σχόλια »

 • spinachwanker :

  “Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική, σύμφωνα με την οποία όσοι αυνανίζονται είναι μάλλον άτομα χαμηλού κοινωνικού επιπέδου”

  wtf? ποια κοινή λογική είναι αυτή?

  Αξιολόγηση: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Εγώ πάντως το έχω ακούσει αρκετές φορές αυτό το σχόλιο σε θέματα σεξουαλικότητας, δυστυχώς ακόμη και από συμφοιτητές μου. Η λογική είναι πως κάποιος που είναι έξυπνος, πετυχημένος επαγγελματίας κτλ δεν έχει ανάγκη τον αυνανισμό καθώς μπορεί πολύ εύκολα να βρει ταίρι.

  Πρόκειται βέβαια για ΠΑΡΑλογική και όχι για λογική…

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • rene :

  exo mia aporia…oraia ola auta..alla
  telika o aunanismos einai kalo i kako pragma??

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Μιλάμε για αυνανισμό σε επίπεδο ψυχαναγκασμού ή για αυνανισμό ως μέσο επέκτασης των σεξουαλικών φαντασιώσεων. Όπως όλες οι σεξουαλικές ενέργειες απαιτεί το δικό της μέτρο για να έρθει η ισορροπία.

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Στέλιος Μ :

  Εγώ πιστεύω πως ο Αυνανισμός είναι φυσιολογικός στους έφηβους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα συνουσίας με αλλά άτομα.

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • ΗΛΙΑΣ :

  Ο αυνανισμός ειναι απαραιτητος όταν η κοινωνική σου θέση δεν σου επιτρέπει να δείξεις την ομοφυλοφιλία σου.

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Ενδιαφέρουσα η άποψή σου, αλλά να υποθέσω ότι αναφέρεσαι αποκλειστικά στους ομοφυλόφιλους που αυνανίζονται; Γιατί διαφορετικά πως μπορεί να εξηγήσει κανείς -βάσει αυτού που είπες- τα εκατομμύρια που βγάζει το πορνό που απεικονίζει ετεροφυλοφιλικό έρωτα;

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Βάσω :

  Επειδή το έχω περάσει, συμβουλεύω όλους να προσπαθούν να αποφύγουν τον εθισμό αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει πολλές ψυχολογικές, κοινωνικές και σωματικές δυσκολίες,πολλές από τις οποίες μπορεί να μήν ξεπεραστούν ποτέ αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα.

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ελένη Π. :

  Καλησπέρα.Δηλαδή ο αυνανισμός προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα;Ας πούμε,μπορεί ένας έφηβος να τυφλωθεί εξαιτίας του αυνανισμού;Και το κάνουν άτομα ΜΟΝΟ κατώτερα;Νόμιζα πως ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό ο αυνανισμός.

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  @Ελένη Π. Νομίζω πως το άρθρο μιλάει ξεκάθαρα για το ότι δεν ισχύουν αυτοί οι μύθοι περί πρόκλησης ψυχολογικών προβλημάτων από τον αυνανισμό. Πόσο μάλλον σωματικών. Πάντα βέβαια, όταν τα πλαίσια στα οποία μιλάμε είναι εντός του μέτρου…

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • sketos :

  εγώ σαφώς κονωνικά και υπαρξιακά προβληματισμένος, υποχρεούμαι να αυνανίζομαι ως και καθημερινά. δε ντρέπομαι παρ’ ότι πέρασα κι εγώ όπως ήταν φυσικό, το επίποππεδο της ανωριμότατης ανασφάλιας σχετικά. η κατάσταση θα εξακολουθήσει ίσως και για καιρό, μέχρι να λάβω το ερέθισμα πως κάτι σημαίνω για κάποια. την ομοφυλοφυλία την στο μυαλό μου πριν χρόνια για ένα διάστημα. τελική μου κουβέντα: Μέτρον άριστον.

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • dimitrouli :

  kalos o aunanismos san sumplirwma tis sxesis.. giati otan kapoios protima na aunanizetai me tsontes kai videakia apo internet anti na kanei sex me tin kopela tou tote ti ginetai?????

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • grigss :

  kai εγο το κανο επι καθιμερινισ βασισ μπορο να πο. δεν θεορο οτι ειναι καλο αφτο που κανο θα ιθελα να σταματισο ποσ μπορο να το κανο αφτο.χριαζουμε ψιχολογοσ

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  @grigss εάν νιώθεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη αλλά δεν νιώθεις έτοιμος ακόμη μπορείς να μιλήσεις με κάποιους ειδικούς στο τηλέφωνο.

  Ιατρικό Σεξολογικό Κέντρο (Συμβουλές σε Σεξουαλικά Θέματα)
  Τηλ. 210- 7797979

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Athina :

  Θεωρώ πως το σημαντικότερο “σκαλί” που αποτελεί και την βάση του ζητήματος, είναι η ωρίμανση της κοινωνίας σχετικά με τετοια θέματα που ,δυστυχώς, αποτελούν ταμπού(αυνανισμός,ομοφυλοφιλία κλπ)…και λέω δυστυχώς επειδή είναι ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση (πράγμα που μας “καθιστά” άμεσα ενδιαφερόμενους όλους)την οποία πολλές φορές κάνουμε προβληματική από μόνοι μας..μακάρι να συνειδητοποιούσαμε όλοι πόση δύναμη έχει η κατανόηση, η αποδοχή, η αλληλεγγύη..!Και ναι, συμφωνώ με το μέτρο και είμαι εντελώς αρνητική με τα άκρα στα οποία συνήθως οφείλονται πολλές δυσλειτουργικές καταστάσεις. :-)

  Αξιολόγηση: Thumb up 1 Thumb down 0

Σχολιάστε!

Additional comments powered by BackType