Αρχική Σελίδα » , ,

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Βασικές αρχές Ψυχοπαθολογίας και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις”

(0 ψήφοι)

Σήμερα έλαβα ένα ενημερωτικό email από την ΜΚΟ “Κλίμακα” ( english site ), σχετικά με ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει εντός ολίγων εβδομάδων. Το πρόγραμμα λέγεται “Βασικές αρχές Ψυχοπαθολογίας και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις” και από ότι κατάλαβα απευθύνεται σε άτομα που έχουν άδεια ασκήσεων επαγγέλματος στον ευρύτερο τομέα της ψυχικής υγείας και θέλουν να κάνουν κάποια περαιτέρω εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς.

Όπως περιγράφεται στην σχετική ανακοίνωση, στόχος του προγράμματος είναι η εμπέδωση βασικών κλινικών γνώσεων και η ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων όπως κλινική συνέντευξη και αξιολόγηση, διαφορική διάγνωση και θεραπευτική αξιοποίηση των κλινικών πληροφοριών.

Πιο συγκεκριμένα, θα καλυφθούν οι παρακάτω τομείς:
 • Κλινική Συνέντευξη
 • Σχιζοφρένεια και συναφείς διαταραχές
 • Συναισθηματικές Διαταραχές
 • Άγχος και Αγχώδεις Διαταραχές
 • Σωματόμορφες Διαταραχές
 • Διαταραχές Προσωπικότητας
 • Αυτοκτονικοί ασθενείς

Το πρόγραμμα είναι μονοετές ( Νοέμβριος 2010-Ιούνιος 2011 ) και θα περιλαμβάνει 90 ώρες συναντήσεων/εβδομάδα . Το κόστος είναι περίπου 1000 ευρώ, και το deadline για την υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου .

Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ ή ρίξτε μια ματιά στην αφίσα και στην ανακοίνωση του προγράμματος που ακολουθούν:

Διαβάστε επίσης...

Ετικέτες: , , ,

4 Σχόλια »

 • zefyros :

  Δηλαδή στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει άδεια που να του επιτρέπει να δουλεύει με πληθυσμούς παθολογίας και να μην είναι εκπαιδευμένος στα θέματα που αναφέρει αυτό σε πρόγραμμα;

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ταμπέλα του “λειτουργού ψυχικής υγείας” μπαίνει σε μια σειρά από διαφορετικά επαγγέλματα: ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, σύμβουλος, ψυχίατρος κτλ Δεν ασχολούνται όλοι αποκλειστικά με την ψυχοπαθολογία και πολύ περισσότερο με την κλινική συνέντευξη.

  Πέραν αυτού, εάν θέλουμε να επικεντρωθούμε στους Ψυχολόγους, παρόλο που η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα για θέματα ψυχοπαθολογίας, κλινικής συνέντευξης και ψυχοθεραπείας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι έχουν κάνει κάποια εκτεταμένη πρακτική άσκηση σε αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, εγώ θεωρητικά μπορώ να βγάλω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου, βάσει του βασικού πτυχίου ψυχολογίας που έχω, παρόλο που το μεταπτυχιακό μου είναι στις νευροεπιστήμες (και άρα δεν έχω ουσιαστική σχέση με την κλινική συνέντευξη).

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • zefyros :

  Άρα, Δημήτρη, ο λειτουργός ψυχικής υγείας είναι νόμιμος να δουλεύει με ψυχοπαθολογία αν και δεν είναι εκπαιδευμένος;

  Δηλαδή εσύ με το πτυχίο ψυχολογίας, που φυσικά δεν είσαι εκπαιδευμένος διότι συγκεκριμένες ειδικεύσεις είναι αρμόδιες, δικαιούσαι να κάνεις τέτοιου είδους δουλειά; Ακόμα κι αν το μεταπτυχιακό σου είναι στις νευροεπιστήμες (νευροψυχολογία φαντάζομαι); Ή ακόμα κι αν αυτό δεν συνεπάγεται πρακτική;

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dimitris Agorastos (author) :

  Όπως είπα και πιο πριν, όταν μιλάμε για λειτουργούς ψυχικής υγείας, αναφερόμαστε σε πολλά επαγγέλματα. Για να σου δώσω να καταλάβεις, είναι σαν να μιλάμε για άτομα που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας: νοσοκόμους, τραυματιοφορείς, παθολόγους, πνευμονολόγους, ακτινολόγους κτλ Έτσι, ενώ όλοι οι λειτουργοί ψυχικής υγείας ασχολούνται με την ψυχοπαθολογία, ο καθένας έχει διαφορετικό σκοπό και σε καμμία περίπτωση δεν ασχολούνται όλοι με την θεραπεία (π.χ. φροντίδα νοητικά καθυστερημένων, επίσκεψη στα σπίτια και εκτίμηση του οικογενειακού περιβάλλοντος, στήριξη ναρκομανών κτλ). Οπότε, ναι είναι νόμιμο να εργάζεται κανείς στον τομέα της ψυχοπαθολογίας δίχως απαραίτητα να έχει κάνει εκπαίδευση για κλινική συνέντευξη, θεραπεία και να έχει εις βάθος γνώση για την αντιμετώπιση όλων των ψυχοπαθολογιών που καλύπτει το πρόγραμμα.

  Δυστυχώς, συγκεκριμένα για τους ψυχολόγους, οι προαπαιτήσεις για να λάβει κάποιος άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να έχει το νομικό δικαίωμα να έχει τον τίτλο “Ψυχολόγος” είναι μονάχα ένα πτυχίο ψυχολογίας με την όποια βασική εκπαίδευση έχει κάνει εκεί. Ελπίζω σύντομα αυτό να αλλάξει και να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή τάση που υπάρχει να απαιτείται τουλάχιστον μεταπτυχιακός τίτλος ειδίκευσης και ένας αριθμός ωρών εμπειρίας (οι οποίες π.χ. μπορούν να καλυφθούν μέσω προγραμμάτων όπως αυτό). Έως τότε το κοινό που επισκέπτεται ψυχολόγους θα πρέπει να βλέπει εάν είναι ειδικευμένος (π.χ. στην ταμπέλα γράφει “M.Sc. in Clinical Psychology” ή “Διδάκτορας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ” κτλ).

  Αξιολόγηση: Thumb up 0 Thumb down 0

Σχολιάστε!

Additional comments powered by BackType