Αρχική Σελίδα » Βιντεοθήκη > Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

Βιντεοθήκη > Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

Βιντεoθήκη Σύντομα Ενημερωτικά Βίντεο | Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ


Στην κατηγορία “ Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται βίντεο μεγάλης διάρκειας και ειδικού περιεχομένου. Όπως δηλώνει και ο τίτλος της υποσελίδας αυτής, εδώ θα βρείτε βίντεο από διαλέξεις και συνέδρια όπου ειδικοί αναλύουν θέματα του κλάδου και συνήθως απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό με κάποιες βασικές επιστημονικές γνώσεις γύρω από την Ψυχολογία, αλλά και ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας για διάφορα θέματα γύρω από την ψυχική υγεία και την Ψυχολογία. Φυσικά τα βίντεο μπορούν να παρακολουθηθούν και μη-ειδικοί μιας και έχουν και ενημερωτικό χαρακτήρα.

———————-

Ο Δρ. Dennis S. Charney, επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Διαταραχών της Διάθεσης του NIMH, αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κλάδο, μιλάει για τα αίτια των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών διάθεσης, αλλά και τους τρόπους θεραπείας τους. Το βίντεο είναι σε μορφή .ram, και θα χρειαστείτε τον RealPlayer για να το δείτε.

———————-

Ο Δρ. Richard E. Mayer, καθηγητής Ψυχολογίας στο αντίστοιχο τμήμα του UC Santa Barbara, δίνει διάλεξη σχετικά με τις γνωστικές επιστήμες. Συγκεκριμένα αναλύει τις (κλασικές αλλά και τις καινούργιες) μεθόδους που χρησιμοποιεί η Γνωστική Ψυχολογία για να συλλέξει δεδομένα για τις έρευνές στον συγκεκριμένο τομέα, τις δυσκολίες που συναντάνε οι ερευνητές αλλά και πως καταφέρνουν να τις ξεπεράσουν. Το βίντεο αυτό είναι μάλλον για άτομα που ασχολούνται επιστημονικά με την ψυχολογία και λιγότερο για το κοινό, μιας και χρησιμοποιούνται πολλοί ειδικοί όροι (λόγω και του ακροατηρίου βεβαίως).

———————-

Ο Δρ. Shitij Kapur παρουσιάζει και προσπαθεί να συνδέσει διάφορες θεωρίες ψυχικών ασθενειών. Η Βιολογία, η Ψυχολογία, η Νευροψυχολογία και η Φαρμακολογία έχουν την τιμητική τους σε αυτή την τρίωρη ομιλία υπό τον τίτλο “Η υπόθεση της ντοπαμίνης” (Dopamine hypothesis). Σημειώστε ότι για να δείτε ολόκληρο το τρίωρο βίντεο χρειάζεται να έχετε εγκατεστημένο το “Veoh TV”.

———————-

Ο Δρ. Λογοθέτης, πρόεδρος του τμήματος “Νευροφυσιολογίας και Γνωστικών Διεργασιών” του Ινστιτούτου Max Planck, στο Tuebingen (Γερμανία). Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια διάλεξή του με θέμα “Τι διεγείρεται σε μια διαδικασία ενδοφλοιϊκής ηλεκτρικής διέγερσης;” (What is Stimulated During an Intracortical Electrical Stimulation?). Η διάλεξη απευθύνεται σε άτομα με κάποιες βασικές γνώσεις νευροφυσιολογίας και μεθοδολογίας συμπεριφορικών πειραμάτων (fMRI, CAT, EEG κτλ). Η ομιλία είναι στα αγγλικά, αλλά περιλαμβάνονται αγγλικοί υπότιτλοι.

———————-

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να ρίξει φως στις ζωές των ψυχικά ασθενών έγκλειστων στις αμερικάνικες φυλακές. Αυτοί οι άνθρωποι κάποτε στέλνονταν σε ειδικές ψυχιατρικές κλινικές, αλλά πλέον κλείνονται στις κρατικές φυλακές, με ότι συνεπάγεται αυτό για την πορεία της ψυχικής τους υγείας, αλλά και τον “σωφρονισμό” τους. Ένα ντοκιμαντέρ που έρχεται με σκοπό να αφυπνίσει συνειδήσεις σχετικά με το μεγάλο θέμα της μεταχείρισης ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

———————-

Γεννιέσαι τύραννος ή γίνεσαι; Μπορεί ο καθένας από εμάς να βλάψει τους συνανθρώπους του ή μονάχα λίγοι και ιδιαίτερα μοχθηροί άνθρωποι είναι αυτοί που τελικά οδηγούν τον κόσμο σε αιματοχυσίες, πολέμους και γενοκτονίες; Το 60λεπτο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια σειρά από ψυχολογικά πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας σε μια προσπάθεια να δείξει τον δρόμο προς τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε απλοί καθημερινοί άνθρωποι να μεταμορφωθούν σε βασανιστές και εκτελεστές.

  • [01:00:00]

———————-

Όλοι γνωρίζουμε πως οι εξαρτησιογόνες ουσίες κάνουν κακό στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Πως ακριβώς όμως δημιουργούνται οι εξαρτήσεις στα ναρκωτικά; Αυτό το 25λεπτο ενημερωτικό βίντεο επικεντρώνεται στις εγκεφαλικές λειτουργίες που επηρεάζονται από διάφορες εξαρτησιογόνες ουσίες. Μέσα από πολλές εικόνες, βίντεο και περιγραφές καταφέρνει να κάνει μια πολύ καλή εισαγωγή στο θέμα, απευθυνόμενο κυρίως στο ευρύ κοινό.

  • [25:57]

———————-

Ένα από τα πιο γνωστά ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ψυχαναλυτικό ψυχολόγο Carl Jung. Στο ντοκιμαντέρ αυτό ο τηλεθεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το έργο του Jung, να ακούσει κάποια αποσπάσματα στα οποία μιλάει ο ίδιος, αλλά και να μάθει περισσότερα για την προσωπική του ζωή. Το ντοκιμαντέρ είναι χωρισμένο σε δύο μέρη.

———————-

Η Δρ. Kay Redfield Jamison είναι καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, η οποία σε κάποια φάση της ζωής της ανέπτυξε μανιοκατάθλιψη. Αντί αυτό να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την προσωπική της εμπειρία για την προώθηση της έρευνας πάνω στην συγκεκριμένη ψυχολογική διαταραχή. Στην 30λεπτη ομιλία της μιλά για το πως ανακάλυψε πως έχει μανιοκατάθλιψη και το πως την αντιμετωπίζει, την προκατάληψη της οποίας έγινε θύμα, αλλά και την δουλειά που έχει κάνει στον τομέα. Προσωπικά θεωρώ το βίντεο αυτό μια πολύ καλή επιστημονική και ταυτόχρονα ανθρώπινη ματιά εκ των έσω.

  • [30:00]

———————-

Ο δρ. Xavier Amandor, συγγραφέας του βιβλίου “ I am not sick, I don’t need help! “, δίνει μία ομιλία στην οποία αναλύει μία σχετικά σπάνια διαταραχή, την ανοσογνωσία (anosognosia). Οι ασθενείς με ανοσογνωσία αρνούνται πεισματικά να αποδεχτούν πως παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα και πως ουσιαστικά πάσχουν από κάτι, ακόμη και αν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι οφθαλμοφανείς, όπως π.χ. το να μην μπορούν να κουνήσουν ένα από τα δυό τους χέρια. Στην ομιλία αυτή γίνεται και μια ενδιαφέρουσα αναφορά σε έναν ασθενή με ανοσογνωσία ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχτεί πως πάσχει από ψυχική διαταραχή, ακόμη και όταν η μη αποδοχή της ψυχικής διαταραχής θα τον οδηγούσε στην φυλακή!

———————-

O γνωστός καθηγητής βιολογίας δρ. Richard Dawkins παρουσιάζει ένα τρίωρο ντοκιμαντέρ σχετικά με την θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Μας πηγαίνει βήμα-βήμα από τα πρώτα βήματα αυτής της θεωρίας κατά τον προηγούμενο αιώνα έως και σήμερα, παραθέτοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υποστηρίζουν την κοινή καταγωγή των ειδών. Πιστεύω πως η θεωρία της εξέλιξης είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για την κατανόηση πάρα πολλών εκφάσεων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

———————-

Γεννιόμαστε κακοί ή γινόμαστε; Υπάρχουν όρια στο πόσο κακός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος; Ο Δρ. Zimbardo μιλάει για το βιβλίο του “Το φαινόμενο του Λούσιφερ” όπου αναλύει πως απλοί, καθημερινοί άνθρωποι γίνονται κακοί. Πρόκειται για μία περιεκτική παρουσίαση των ευρημάτων της κοινωνικής ψυχολογίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και των πρόσφατων συμπεριφορικών παρατηρήσεων στρατιωτών στις φυλακές του Ιράκ.

———————-

Ο Δρ. Seligman, ο ιδρυτής του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας, μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ψυχολογία σήμερα, τα λάθη της και την ανάγκη να στραφούμε προς την Θετική Ψυχολογία. Ταυτόχρονα κάνει μια εισαγωγή στον όρο “θετική ψυχολογία” και αναφέρει τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα.

———————-

O Δρ. Chomsky είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της σύγχρονης γλωσσολογίας και, τα τελευταία χρόνια, πασίγνωστος για τον πολιτικό του λόγο. Σε αυτή τη συνέντευξη στην… Google(!) δέχεται όλων των ειδών τις ερωτήσεις σχετικά με την δουλειά του, τις επιστημονικές θεωρίες που υποστηρίζει και το πολιτικό του προφίλ. Σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσετε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις ενός ζωντανού μύθου στον ευρύτερο τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών.

———————-

Όλοι ξέρουμε πως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα ήταν ο S. Freud. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε την επίδραση που είχαν οι ιδέες του στην ανάπτυξη της καταναλωτικής κοινωνίας του σήμερα; Όπως λέει και το tvxs.gr, το οποίο φιλοξενεί το βίντεο, αυτό το ντοκιμαντέρ εξηγεί “πώς οι θεωρίες του S. Freud χρησημοποιήθηκαν για τον έλεγχο των λαών, τα δάνεια και την κατανάλωση”. Το βίντεο έχει ελληνικούς υπότιτλους.

  • [58:16]

———————-

Ο Δρ. Phillippe Goldin μιλάει σε ένα από τα Google Talks για την δουλειά του στον τομέα της μελέτης των συναισθημάτων από την σκοπιά των νευροεπιστημών. Η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα διαφορετικά συναισθήματα αλλά και να τα ελέγχουμε είναι βασική για την επίτευξη ενός καλύτερου επιπέδου ζωής. Οι νευροεπιστήμες που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αρχίσει να αναπτύσονται ραγδαία έχουν βοηθήσει στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τα συναισθήματα.
———————-
O Daniel Tammet δεν είναι όπως όλοι οι συνηθισμένοι νέοι. Μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να κάνει πολύ πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις με το μυαλό του, μπορεί να μάθει μια καινούργια γλώσσα κάθε εβδομάδα, ενώ μπορεί να απομνημονεύσει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ βλέπουμε την προσπάθεια κάποιων επιστημόνων να μάθουν περισσότερα για τις εκπληκτικές ικανότητες του Daniel οι οποίες μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά νέα πράγματα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας.
  • [47:32]
———————-
O Δρ. Philippe Goldin μελετά το φαινόμενο του διαλογισμού από μια ξεχωριστή σκοπιά: από αυτή των νευροεπιστημών. Σε αυτό το συνέδριο που διοργανώνει η Google προσπαθεί να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση διαλογισμού και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στις αισθήσεις μας στο εδώ και τώρα. Πέραν αυτού εξηγεί τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τέτοιου είδους έρευνες.

———————-
Η Jane McGonigal πιστεύει πως το videogaming όχι μόνο έχει θετικό αντίκτυπο για το άτομο, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Στην ολιγόλεπτη ομιλία της στο TED καλύπτει ένα μεγάλο εύρος της έρευνας για τα βιντεοπαιχνίδια, από τα συναισθήματα των παικτών, τις ψυχολογικές διαστάσεις του παιχνιδιού αλλά και τα όσα μας διδάσκει η… ιστορία για τον ρόλο που έπαιξαν τα παιχνίδια στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών.

———————-
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το ανθρώπινο είδος από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο; Είμαστε πράγματι τόσο διαφορετικοί όσο θέλουμε να πιστεύουμε; Το ντοκιμαντέρ “What makes us human” προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. Ψυχολογία, φιλοσοφία, βιολογία, κοινωνιολογία και νευροεπιστήμες δίνουν τη δική τους οπτική γωνία σ’ αυτά τα ερωτήματα. Η αφήγηση είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον τόσο των ειδικών, όσο και του μέσου θεατή.
———————-
Το Discovering Psychology είναι ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από επαγγελματίες ψυχολόγους, το οποίο παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας σύγχρονος ψυχολόγος. Στην ουσία πρόκειται για μικρά 25λεπτα επεισόδια που καλύπτουν θέματα ψυχολογίας, χωρισμένα σε ενότητες, όπως Ιστορία της Ψυχολογίας, Έρευνα, Νευροψυχολογία, Ανάπτυξη, Γλώσσα, Αισθήσεις, Γνωστικές Διαδικασίες, Λήψη Αποφάσεων, Θεωρία του Νου κ.α. Το ντοκιμαντέρ απευθύνεται κυρίως σε άτομα με κάποια επαγγελματική επαφή με την Ψυχολογία, από φοιτητές έως καθηγητές και ερευνητές. Εξαιρετικά χρήσιμο σε όσους ψάχνουν διδακτικό υλικό για παρουσιάσεις και διδασκαλία θεμάτων Ψυχολογίας.
Στην σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε links για διάφορα βίντεο που σχετίζονται με την Ψυχολογία. Γίνεται προσπάθεια να επιλέγονται μόνο βίντεο που διανέμονται ελεύθερα από τους δημιουργούς/κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Πρέπει να τονιστεί ότι τα βίντεο ανεβαίνουν στο δίκτυο από τρίτα άτομα που δεν σχετίζονται με το blog αυτό! Αν εντοπίσετε κάποιο link προς βίντεο που καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών του, παρακαλώ όπως άμεσα μαζί μου, ώστε να διαγραφεί το σχετικό link .

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Additional comments powered by BackType