Αρχική Σελίδα » Βιντεοθήκη > Σύντομα Ενημερωτικά Βίντεο

Βιντεοθήκη > Σύντομα Ενημερωτικά Βίντεο

Βιντεoθήκη Σύντομα Ενημερωτικά Βίντεο | Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ


Στην κατηγορία “ Σύντομα Ενημερωτικά Βίντεο ” παρουσιάζονται βίντεο μικρής διάρκειας (συνήθως 5 έως 15 λεπτών) τα οποία έχουν κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα για διάφορα ψυχολογικά θέματα. Απευθύνονται κυρίως στους μη-ειδικούς λάτρεις της Ψυχολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τον κλάδο δεν θα βρουν βίντεο που να τους ενδιαφέρουν.

———————-

Ερασιτεχνικό βίντεο που κάνει εισαγωγή στην Ψυχολογία του Φύλου. Νέα άτομα προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα τόσο σημαντικό θέμα με έναν πρωτότυπο τρόπο. Νομίζω αξίζει να το δείτε μόνο και μόνο για την καλή προσπάθεια των παιδιών.

  • [10:29]

———————-

Ένα ολιγόλεπτο βίντεο που προσπαθεί να παρουσιάσει την πιθανή σχέση ψυχοφαρμάκων με την βίαιη συμπεριφορά στα αμερικανικά σχολεία. Βεβαίως εξετάζει το θέμα μονόπλευρα και αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα φάρμακα οδηγούν τα παιδιά αυτά στην βία ή αν υπάρχουν ήδη οι προδιαθέσεις και απλά τα φάρμακα απλά δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την συμπεριφορά του ατόμου. Όπως και να έχει, δείτε το με κριτική ματιά και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

———————-

Ο Δρ. Breeding, μιλάει για την ψυχολογία του μίσους, τον θυμό, την προκατάληψη, την έλλειψη ενσυναίσθησης και την επίθεση που δέχονται κοινωνικές μειονότητες όπως αλλόθρησκοι, αλλοεθνείς, ομοφυλόφιλοι κτλ..

———————-

O Δρ. Breeding κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στα βασικά χαρακτηριστικά της διπολικής κατάθλιψης.

.

———————-

Είναι η καφεΐνη ναρκωτικό; Ποια είναι η επίδραση της καφεΐνης στο σώμα και την συμπεριφορά μας; Μια πολύ σύντομη και κατατοπιστική παρουσίαση των διαταραχών που σχετίζονται με την κατανάλωση καφεΐνης.

———————-

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για “ψυχικές διαταραχές” και “αποκλίνουσες συμπεριφορές”; Ποια είναι η ιστορία καταλογογράφησης των διαταραχών αυτών; Βάσει ποιων κριτηρίων γίνονται οι διαγνώσεις και πόσο αξιόπιστες είναι; Βασικά ο Δρ. Breeding αναφέρεται – από μία κριτική οπτική γωνία – στο DSM, το οποίο όμως έτσι κ αλλιώς χρησιμοποιείται παγκοσμίως, οπότε θεωρώ την παρουσίασή του πολύ ενδιαφέρουσα, ανεξάρτητα για το ποια χώρα μιλάμε.

———————-

O Leonard Roy Franks, ακτιβιστής εναντίον πολλών πρακτικών της ψυχιατρικής, μιλάει για τις ψυχικές διαταραχές, ασκεί κριτική στο DSM και εξηγεί πως η ψυχιατρική έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ατόμων που απλά αποκλίνουν από τα κοινωνικά πρότυπα, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ελευθερία των ατόμων. Μπορεί και έχει χρησιμοποιηθεί η Ψυχιατρική για δόλιους σκοπούς; Ένας πολύ ενδιαφέρων μονόλογος για το μεγάλο θέμα σχετικά με τα όρια του τι ορίζουμε ως “ψυχιατρική διαταραχή”.

———————-

Υπάρχει η γενικότερη εντύπωση πως οι ψυχικές διαταραχές δεν μπορούν να “γιατρευτούν”. Πόση αλήθεια κρύβεται όμως στην πρόταση αυτή; Είναι οι ψυχικές διαταραχές ακραίες καταστάσεις του μυαλού που είναι σταθερές στον χρόνο; Το βίντεο επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην σχιζοφρένεια, τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν παλαιότερα αλλά και σήμερα. Μήπως τελικά πολλές διαταραχές είναι ιάσιμες αλλά δεν υπάρχει η βούληση για φροντίδα των ατόμων αυτών; Φυσικά και το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και πολλά άλλα συμφέροντα είναι υπαρκτό.

  • [10:27]

———————-

Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να προκαλέσουν εθισμό; Γιατί υπάρχουν προτάσεις προς τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύνδεσμο (APA) να συμπεριληφθεί ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια ως ψυχιατρική διαταραχή; Ποια συμφέροντα μπορεί να υπάρχουν πίσω από μια τέτοια κίνηση; Η Sandy παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που αξίζει να το δείτε για να καταλάβετε ότι τίποτε δεν είναι άσπρο ή μαύρο στην Ψυχολογία, αλλά και τις πολιτικές που μπορεί να κρύβονται πίσω από την “διαταραχοποίηση” της συμπεριφοράς.

  • [03:30]

———————-

Ο Δρ. Chris French κάνει μια μικρή παρουσίαση της “Ανωμαλιστικής Ψυχολογίας” (Anomalistic Psychology), ενός νέου και λιγότερου γνωστού κλάδου της Ψυχολογίας που ασχολείται με τα λεγόμενα παραψυχολογικά φαινόμενα (εννοείται) από μια κριτική ματιά, προσπαθώντας να τα εξηγήσει αν αυτό είναι δυνατό. Φυσικά ο κλάδος είναι καθαρά ακαδημαϊκός και όχι εφαρμοσμένος, αλλά παρόλα αυτά νομίζω πως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του θέματός του.

———————-

Η Sandy παρουσιάζει μερικές βασικές σεξουαλικές διαταραχές (παραφιλία, παιδοφιλία, ζωοφιλία κ.α.) και προσπαθεί να εξηγήσει τα όρια που θέτει η Ψυχιατρική μεταξύ της “κανονικής” και αποκλίνουσας σεξουαλικής συμπεριφοράς. Το βίντεο αξίζει κυρίως για τους βασικούς προβληματισμούς της Sandy σχετικά με τα όρια της σεξουαλικής συμπεριφοράς, αλλά φυσικά και γιατί παρουσιάζει εν συντομία μια τόσο σημαντική κατηγορία ψυχικών διαταραχών.

———————-

Ένα μικρό σε διάρκεια, αλλά πολύ περιεκτικό βίντεο το οποίο περιγράφει ένα πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας στο οποίο οι ερευνητές προσπάθησαν να μελετήσουν τις διαφορετικές παραμέτρους που ορίζουν το πότε και το πόσο συχνά ένα άτομο προτιμά να κινηθεί με το ρεύμα της ομάδας (κοινωνίας) ακόμη και αν αυτό που κάνει η κοινωνία είναι ενάντια στις αντιλήψεις του. Παρόλο που το συγκεκριμένο πείραμα έχει σχέση με γνωστικές λειτουργίες, ωστόσο παρόμοια πειράματα έχουν γίνει και σε διαφορετικά επίπεδα της κοινωνικής ζωής, με παρόμοια αποτελέσματα.

———————-

Ένα ενημερωτικό βίντεο γύρω από τα τελευταία νέα σχετικά με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η φαρμακευτική αγωγή είναι πράγματι η λύση σε όλα τα προβλήματα; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα χάπια έναντι άλλων μορφών θεραπείας; Ποια συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από την τεράστια αυτή αγορά ψυχοφαρμάκων; Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, πάντα μέσα από μια έντονη κριτική ματιά.

———————-

Ο Δρ. Michael Jourdan μιλάει για την ηρωίνη και τις επιπτώσεις της σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο. Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η ηρωίνη; Οι επιπτώσεις της είναι περισσότερο σωματικές, ψυχολογικές ή κοινωνικές; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό; Μια πολύ αποκαλυπτική και αληθινή συνέντευξη με ουσιαστικά ερωτήματα που προχωράει ένα βήμα πέρα από τα ταμπού.

———————-

Τι είναι το άγχος; Πως προκαλείται; Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Ο Δρ. Peter McCathy κάνει μια μικρή διάλεξη προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους από εμάς.

———————-

Ίσως πολλοί έχετε ακούσει για το κλασικό πείραμα υπό το όνομα “Φυλακή του Στανφορντ”, όπου ο Δρ. Ζιμπάρντο προσπάθησε να ερευνήσει κατά πόσο το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των ανθρώπων. Μπορούν οι άνθρωποι να γίνουν κακοί από τη μια στιγμή στην άλλη;

  • [5:24]

———————-

Στην επόμενη έκδοση του εγχειριδίου ψυχιατρικής DSM κάποιοι θέλουν να εντάξουν την πολύωρη απασχόληση με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο ως μια νέα μορφή διαταραχής. Υπάρχει πράγματι ανάγκη για διαταραχοποίηση αυτής της συμπεριφοράς; Μήπως υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα πίσω από μια τέτοια κίνηση; Μια κριτική ματιά στο θέμα από τα κορίτσια του Psyche Truth.

———————-

Μπορεί η ψυχολογική θεραπεία να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σωματικού πόνου; Ο Dr. Darrow εξηγεί πολύ σύντομα μερικές βασικές μεθόδους ψυχολογίας που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την ιατρική θεραπεία με σκοπό την μείωση του πόνου.

———————-

Ο Δρ. Reist εξηγεί τι εστί Ψυχιατρική, ποιους και πως μπορεί να βοηθήσει, ενώ μιλάει και για τις διαφορές μεταξύ της Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής. Μιας και πολλοί έχουν αυτές τις απορίες σχετικά με την Ψυχιατρική και την Ψυχολογία, νομίζω πως αυτό το βίντεο θα φανεί χρήσιμο σε αρκετούς ώστε να κάνουν έναν πρώτο διαχωρισμό μεταξύ αυτών των δύο επιστημονικών πεδίων.

———————-

Πάνω σε ποιες ψυχολογικές αρχές βασίζονται οι διαφημιστές για να κάνουν ένα προϊόν πιο δελεαστικό; Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε νοητικούς συσχετισμούς μεταξύ συναισθημάτων και αντικειμένων και πως μπορούμε να αλλάξουμε τους υπάρχοντες; Το βίντεο αυτό κάνει μια μικρή, δεκάλεπτη εισαγωγή στις βασικές αρχές του Συμπεριφορισμού, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για διάφορους σκοπούς.

  • [10:00]

———————-

Στην σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε links για διάφορα βίντεο που σχετίζονται με την Ψυχολογία. Γίνεται προσπάθεια να επιλέγονται μόνο βίντεο που διανέμονται ελεύθερα από τους δημιουργούς/κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Πρέπει να τονιστεί ότι τα βίντεο ανεβαίνουν στο δίκτυο από τρίτα άτομα που δεν σχετίζονται με το blog αυτό! Αν εντοπίσετε κάποιο link προς βίντεο που καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών του, παρακαλώ όπως άμεσα μαζί μου, ώστε να διαγραφεί το σχετικό link .

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Additional comments powered by BackType